Profilbilder – FAQ

Profilbilder / Headshots

Hvorfor tar folk profesjonelle profilbilder (headshots)?

Det er mange grunner til at kunder kommer til oss for profilbilder.  En grunn er at arbeidsgiveren ønsker å vise frem de ansatte på bedriftens nettsider. De ønsker da bilder av høy kvalitet, og med konsistent stil, belysning, bakgrunn, fargebalanse og størrelse.

Vi blir ofte spurt om å ta bilder av alle ansatte i et selskap samtidig, eller av grupper av ansatte, som for eksempel salgsavdelingen eller ledelsen.  Dette skjer gjerne når selskapet oppdaterer eller fornyer nettsidene sine. Det mest vanlige er da at fotograferingen skjer i kundens lokaler.

Privatpersoner kommer til oss for å ta profesjonelle bilder til nettsider for enkeltmannsforetak eller til LinkedIn, for eksempel i forbindelse med oppdatering av egen profil når de er på utkikk etter ny jobb.  Noen ganger trenger kunder bilder av høy kvalitet til presentasjoner, brosjyrer, årsrapporter eller artikler i tidsskrifter.

Kvaliteten på profilbilder kan bety mye for en person og bedriften de representerer, og det er derfor kundene velger våre tjenester. 

Hvor lang tid tar fotografering av profilbilder?

Å bli fotografert er en uvant opplevelse for mange.  Vi gjør vårt beste for å få hver enkelt kunde til å slappe av og føle seg komfortabel, samtidig som prosessen skal være rask og effektivt. Faktisk koser de fleste seg til slutt!

Vanligvis tar det rundt 30 minutter å rigge opp bakgrunn og lys, samt å teste dette.  Når dette er på plass vil selve fotograferingen ta 10 – 20 minutter per person.  Vi tilpasser vinkel og belysning etter det som passer best for hver enkelt kunde; noen personer vil for eksempel få et bedre resultat fra venstre side mens for andre er høyre side bedre. Noen ganger ønsker kunden bilder med forskjellige antrekk, for eksempel formelt og fritidsantrekk. Antall antrekk vil forlenge tiden til fotografering. Vi diskuterer gjerne muligheten for flere typer bilder dersom det er ønskelig.

Vi involverer kunden som blir fotografert gjennom prosessen. Det sikrer at hver enkelt kunde får et sett med bilder de er fornøyde med.  Etter selve fotograferingen setter vi sammen et online galleri med et utvalg av prøvebilder som kunden kan velge fra.  Så fort kunden har valgt bilder vil vi gjøre nødvendig redigering og levere endelige bilder.

Må vi komme til deres studio for å ta profilbilder?

Dersom det bare er én enkelt kunde som skal fotograferes, er det kostnadsbesparende å komme til vårt studio. Dersom det er flere personer i samme bedrift som trenger profilbilder samtidig, anbefaler vi å komme til arbeidsplassen. Da kan fotograferingen foregå med mindre forstyrrelser for bedriften og minimalt med tapt arbeidstid for de ansatte.

Kan vi bestille profilbilder til alle våre ansatte?

Vi tar ofte profilbilder av flere ansatte samtidig. Flere av våre kunder ønsker at vi tar profilbilder av alle ansatte samtidig i deres lokaler. Dette er en effektiv måte å oppgradere det visuelle utrykket til bedriften, og skjer gjerne når bedriften oppgraderer nettsidene og trenger nye, profesjonelle bilder.  Når nye ansatte kommer inn tar vi bilde av disse en etter en lik mal, slik at nettsidene er oppdatert med et enhetlig uttrykk til enhver tid. 

Noen ganger blir vi også spurt om å komme til et konferanselokale hvor en gruppe ansatte er samlet for møter, dette kan være en effektiv måte å fotografere mange personer samtidig, spesielt om de ellers jobber i ulike deler av landet.

Hvilken type bakgrunn anbefales for profilbilder?

Den mest vanlige bakgrunnen for profilbilder er hvit.  Å få en ren, hvit bakgrunn på fotografi er vanskeligere enn mange tror. Man ser ofte en gråtone eller gulaktig farge som er et resultat av at belysningen ikke er satt opp riktig.  Feil bruk av bakgrunn og belysning kan se uprofesjonelle ut, spesielt om de vises på nettsider med helt hvit bakgrunn.  Vi forsøker alltid å oppnå en perfekt hvit-tone på våre bilder, og bruker derfor separat belysning på bakgrunnen.

Andre alternativer:

Dersom man ønsker mer kreative bilder kan man for eksempel bruke sort bakgrunn. Dette er ofte foretrukket av kunder som jobber innenfor markedsføring, design, reklame og scenekunst. 

En nyere trend er å bruke en mørk blå bakbrunn. Dette gir et veldig pent og moderne resultat.

Vi tilbyr også bilder av ansatte i miljøet de arbeider i. Dette er populært blant flere av våre bedriftskunder, spesielt kunder med egen produksjon. Bildene skaper en direkte relasjon mellom de ansatte og bedriften, og gir et dypere innblikk i selskapet.

Vi diskuterer alltid ulike muligheter med kunder slik at vi finner den stilen som passer best til deres behov.

Hva anbefaler dere når det gjelder antrekk og sminke?

Våre bedriftskunder ønsker ofte at de ansatte skal ha mest mulig likt antrekk. Dette er også noe vi anbefaler, da det gir et mer enhetlig utrykk på nettsidene. Noen bedrifter har for eksempel egne skjorter eller t-skjorter med bedriftens logo.  Vi har likevel noen grunnleggende anbefalinger:

Klær og tilbehør:

  1. Ha på deg noe som føles normalt for deg, og som du er komfortabel i.
  2. Unngå skjorter eller bluser med striper eller kraftige mønster. Dette kan virke distraherende, og kan fremheve rynker og bretter på klærne.
  3. Unngå sterke eller skrikende farger. Profilbilder handler om personen, og ikke antrekket.
  4. Store smykker og annet tilbehør kan være distraherende. Vi anbefaler derfor noe minimalistisk.
  5. Er du usikker, ta gjerne med deg flere antrekk så kan vi i fellesskap finne det beste for deg.

Hår og sminke:

  1. Jo mindre sminke, jo bedre! 
  2. Sminke som benyttes ved profesjonell studio-belysning er forskjellig fra vanlig sminke. Vanlig sminke kan skape uønsket glans i møte med belysningen. Vi anbefaler derfor mest mulig naturlig hud. 
  3. Profesjonelle profilbilder fanger mer detaljer enn man gjør gjennom det blotte øyet. Sminke som ser naturlig ut i baderomspeilet kan bli påfallende og unaturlig på fotografi. Også her anbefaler vi mest mulig naturlig hud.
  4. Dersom du er bekymret for ujevnheter i huden, for eksempel kviser, utslett eller sår, er det bedre at du snakker med fotografen om hvordan dette kan løses ved hjelp av redigering.
  5. Når det gjelder hår, anbefaler vi at du velger en frisyre du bruker til vanlig. En kjapp sjekk i speilet før du stiller deg opp foran kameraet bør være nok for å sikre at det er bra. Fotografen vil gi beskjed dersom noe trenger justering.
Må profilbilder alltid redigeres?

Ja.  Et profilbilde vil alltid trenge noe redigering uansett hvor god belysningen er, eller hvor perfekt hud personen har.  Vi er opptatt av at sluttresultatet skal se naturlig ut. 

Vi redigerer alle kundens bilder selv; vi sender ikke bilder til byråer på andre siden av jorden!  Dette betyr at vi har full kontroll over sluttresultatet.

Når man bruker studiobelysning kan for eksempel huden bli blank noen steder, eller skyggene kan bli litt fremtredende. Dette er et eksempel på hva vi korrigerer i redigering. Små flekker eller misfarging i huden, for eksempel kviser, utslett eller sår, vil også bli fjernet i redigeringen, så lenge det ikke er permanent, slik som for eksempel føflekker.  Vi bruker ikke filter som jevner ut huden slik man kan se på sosiale medier, og endrer heller ikke ansiktsfasong eller kroppsstørrelse.

Klær trenger ofte mer redigering enn selve personen.  Bretter og rynker på en skjorte eller bluse kan være distraherende og gi et uryddig utrykk. Det “stryker” vi ut i Photoshop.  Hår og hudrester på mørke klær kan også forringe kvaliteten på et bilde så dette fjernes også.  Dersom en krage på en skjorte ikke er helt perfekt redigerer vi det også.  

Vi jobber for at hver kunde skal være fornøyd! Et øye for detaljer er viktig for å kunne levere profesjonelle bilder av høy kvalitet.

Hvordan blir bildene levert?

Vi lager et online galleri med prøvebilder som kunden får tilgang til.  Bildene her er ikke redigert.

Kunden velger hvilke bilder de ønsker ved å markere disse i galleriet.  Standard er 2-3 bilder per person, flere om det benyttes alternative antrekk.

Vi redigerer og ferdigstiller de valgte bildene og lagrer disse som JPEG i høy oppløsning, som blir oversendt elektronisk til kunden.

Noen kunder ønsker bildene i et spesielt format eller størrelse, for eksempel tilpasset spesifikasjonene til nettsider eller LinkedIn osv. Dette leverer vi etter avtale.

Det er viktig at bilder har riktig størrelse og format når de skal brukes på for eksempel LinkedIn eller Facebook. Feil størrelse vil føre til at bildene blir komprimert og får betydelig forverret kvalitet.  Det samme gjelder for nettsider, filer som er for store kan ta lang tid å laste opp når noen besøker nettsidene – og Google liker heller ikke store bildefiler.  

Her er de en tabell som viser anbefalte størrelser til de mest populære sosiale mediene (tallene viser antall pixel for bredde og høyde):

Social media image size

Se våre profilbilder / headshot-galleri klikk – her